Games

Tuesday, January 15, 2008

Web & blog yg korang boleh bina untuk buat duit secara online

Assalam. Korang pandai buat web/blog sendiri. Kalau x tahu, korang boleh belajar pelahan-lahan.
Ok, kat sini aku nak bagitau pasal web&blog yg korang boleh hasilkan duit. Web&blog ni boleh dikira sebagai aset. Aset digital. Aset ni senang cerita, apa2 yg boleh hasilkan duit utk kita. Ada nilainya.
Web&blog yg dibina biasanya adalah utk memenuhi kehendak pengguna. Tak kiralah samada hiburan, maklumat dan perniagaan. Bila cerita pasal nak buat duit online, kita perlu melihat web&blog kita sebagai sebuah mesin yg boleh menghasilkan duit.... mesin duit!!
Korang boleh buat banyak laman web/blog dan ada banyak mesin duit.
Antara jenis2 web/blog yg korang boleh buat utk dapat ramai pelawat & jana pendapatan.

-Blog/web produk :- Buat ulasan mengenai produk2. Korang baca ulasan2 org lain dan dapatkan maklumat produk, cerita, testimonial dan berita2 baru mengenai produk. Gunakan maklumat tu utk buat ulasan korang sendiri.
Produk teknologi & komunikasi adalah yg paling popular. KOrang boleh curi perhatian dgn mengulas ttg produk yg gempak dan ulasan korang ada banyak maklumat produk.

-Blog/web pendidikan :- Korang boleh ajar orang kalau korang ada kemahiran & ilmu atau korang belajar dulu pastu korang ajar orang lain. Macam2 korang boleh ajar dari memasak hiunggalah membetul enjin helikopter. korang boleh buat e-book sendiri dan jual. Buat masa ni x banyak blog/web pendidikan dalam bahasa Melayu, jadi ni peluang korang untuk memriahkan arena web/blog pendidikan dalam bahasa Melayu.

-Web berbayar :- web jenis ni memang boleh buat duit tapi agak rumit unutk dibangunkan. pengguna perlu menjadi ahli dan membayar yuran secara bulana atau tahunan. Web berbayar mestilah menawarkan sesuatu perkhidmatan kepada ahli. Contohnya, sebuah web menawarkan info2 terkini mengenai artis2 tempatan. Pengguna akan mendapat berita hangat, gambar terbaru dan gossip2 artis setiap hari melalui e-mail. pengguna dikenakan bayaran RM 10 sebulan. Ada banyak lagi model perniagaan web berbayar ni. Korang perlu pastikan perkhidmatan yg ditawarkan berbaloi dengan apa yg pelanggan bayar.

-Online Game ;- Korang boleh buat web yg gempak dgn mengupah orang lain utk bina aplikasi pada web korang. utk we jenis ni korang perlu mengupah seorang programmer yg boleh cipta satu online game baru, dan letak kat web korang. pengguna perlu bayar utk jadi ahli dan main permainan tersebut. Laman web jenis ni lebih mudah mendapat perhatian dan mudah tersebar.

1 comment:

Anonymous said...

yeah... cognitively style

Digg

Suapan TULISTULISBLOg

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner